QSS u saradnji s partnerom IBM, predstavio analitičko rješenje Cloud Pak for Data on Diet

QSS smart it
3 min readNov 5, 2020

--

QSS s dugogodišnjim partnerima želi učiniti vodeće analitičke platforme brzo i lako dostupnima u BiH

QSS Blog #IBM #QSSsmartit #dataanalytics #partnership #Clouddata

QSS je s dugogodišnjim partnerom IBM, s kojim radi na najvećem analitičkom projektu u regionu i implementira cjelokupan analitički portfolio, prezentirao modularnu, visoko integrisanu, visoko skalabilnu mikroservisnu platformu Cloud Pak for Data, za koju i IBM i QSS smatraju da će dominirati u ovoj oblasti u budućnosti.

Cloud Pak for Data on Diet: Rješenje korisnicima omogućava da obrađuju podatke iz više izvora, te da dobiju korisne izvještaje iz ovih podataka. Rješenje je bazirano i na umjetnoj inteligenciji i zna prepoznati određene paterne u ponašanju, te se koristi u implementaciji Business Intelligence i unapređenju Data Warehouse rješenja.

Analitički projekti nisu više egzotična rješenja rezervisana samo za velike kompanije nego su u ovim, za biznis turbulentnim vremenima, više nego prijeko potrebna i manjim kompanijama. Analitika može brzo kreirati jasne spoznaje koje nam mogu biti od presudnog značaja za adaptaciju biznisa na nove poslovne okolnosti.

“Želimo najaviti da ćemo s našim dugogodišnjim partnerima na tržištu učiniti vodeće analitičke platforme brzo i lako dostupnima, bez investicije, za sve bh kompanije koji budu imale potrebe, pri tome osiguravajući da svi podaci naših klijenata ostanu u BiH. “

Isan Selimović, CEO, QSS

QSS u razvojnom odjelu ima više od deset razvojnih inženjera koji svakodnevno rade na različitim analitičkim projektima podržanih od strane desetak sistemskih inženjera koji implementiraju i osiguravaju različite analitičke platforme.

Partnerstvo: IBM i QSS — Silver Business partner

Fokus QSS-a, kao do sada, jeste educiranje uposlenika tako da posjeduju stručno, domensko znanje i da ga mogu primijeniti neovisno od alata i platformi koje kupac ima ili preferira. Zahvaljujući tome, analitički projekti QSS-a su i na klasičnim i na mikroservisnim arhitekturama, na komercijalnim i open-source bazama, na IBM, Microsoft, RedHat, SAP ili Oracle tehnologijama.

U proteklih godinu dana QSS je implementirao:

  1. Analitička rješenja za BH Telecom, ESP (OPA), CBBH, PU FBiH
  2. Trenutno implementira analitička rješenja za Ministarstvo Sigurnosti BiH i Brčko Distrikt
  3. Implementira kompletan stack analitičkih tehnologija od ETL-a, kreiranja data dictionary-ija i data governancea, analiza, kreiranja i punjenja analitičkih modela tj. DWH, kreiranja prediktivnih modela, klasičnog analitičkog izvještavanja potpomognutog AI/ML, Real-time event processing — RTEP
  4. Trenutno QSS radi i na više BigData projekata
  5. QSS je napravio prve korake i u izvozu QSS-ovih analitičkih usluga na njemačko tržište

Follow QSS — smart it:

Website: www.qsscloud.ba / www.qss.ba
LinkedIn: www.linkedin.com/company/qssdoo
Facebook: www.facebook.com/qss.ba
Twitter: www.twitter.com/it_qss

--

--

QSS smart it

We are a leading IT company for Cloud, Software Development, and System Integrations in Southeastern Europe.